Ferry Calais Dover

Dover is anno 2012 uitgegroeid tot één van de belangrijkste havenplaatsen van Engeland. De ferryhaven van Dover ligt in het Engelse graafschap Kent, en situeert zich daarmee in het “Nauw van Calais”, ook wel “De straat van Dover” genoemd. Reizen per ferry naar Dover kan vanuit de Belgische badplaatsen Oostende en Duinkerke, en de Franse vertrekplaatsen Calais en Boulogne.

Dover is vooral bekend omwille van zijn dichte ligging bij het Europese vasteland. Over zee ligt het op amper 21 kilometer van Frankrijk, en is daarom één van de belangrijkste aanvaarplekken voor ferryboten.

Geschiedenis

Dover speelt al een belangrijke maritieme rol sinds de Romeinse periode. Oorspronkelijk werd Dover reeds voor de Romeinen tot “Dubris Portus” gedoopt. De belangrijkheid van Dubris Portus lag ook voor de hand: het lag toen op amper 34 kilometer van het Franse continent en was een belangrijke transportweg voor militaire- en handelsdoeleinden. Omstreeks de jaren ’30 werd ook het toerisme richting Dover steeds belangrijker.

Bezienswaardigheden

Dover staat vooral gekend om zijn witte krijtrotsen, de white cliffs of Dover. Verschillende reizigers houden graag na hun trip met de ferry even halt bij de rotsen voor een ontspannende wandeling. Het uitzicht boven de rotsen is dan ook verbluffend. Bij eventueel goed en helder weer, valt ook perfect de overkant van Dover te bekijken: namelijk Cap Gris-Nez in Frankrijk. Dover beschikt ook over een imposant kasteel, met name Dover Castle. De twaalfde Middeleeuwse burcht ligt bovenop een heuvel, en geeft ook een prachtig uitzicht over de stad. Bij het kasteel horen ook de restanten van de vierde eeuwse Romeinse vuurtoren. Voor fanaten van de Tweede Wereldoorlog is er de Secret War Time tunnel. Individueel of per groep ontdek je op enkele uren tijd het belang van Dover tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Faciliteiten

Dover beschikt over alle faciliteiten waarover een ferry-haven de dag van vandaag moet beschikken. Daarnaast heeft Dover heeft een prima spoorverbinding met andere delen van Engeland, en vervoert jaarlijks 18 miljoen passagiers naar of weg van Dover. Dover beschikt ook over de nodige busstations voor kortere verplaatsingen dichtbij.

Eet- en drankgelegenheden

Ondanks dat Dover met 37.000 inwoners een vrij kleine stad is, leeft de plaatselijke bevolking vooral van het toerisme en de havenactiviteiten. Aarzel er dus zeker niet voor terug om zelf op ontdekking te gaan in de stad, en bij een plaatselijk cafeetje of restaurant halt te houden. Dover beschikt ook over tal van kleinere plaatselijke Bed and Breakfast’s en grotere hotels. De keuze van logeer-type is geheel afhankelijk van smaak en budget en dus geschikt voor iedereen die net zijn vakantiegeld heeft ontvangen.

Vast staat dat Dover niet alleen een praktische ferry-functie heeft, maar daarenboven ook een ideale tussenstop plek is voor een culturele verademing. Voor je verder reist binnen Engeland is Dover dus absoluut een aanrader om te bezoeken.