Ierse Specialiteiten

De Lekkerste Ierse specialiteiten

Ieder land heeft zijn specialiteiten. Alle Chinezen komen naar Nederland om kaas te eten en wij gaan naar Italië voor de heerlijkste pizza’s. Soms ga je niet in het bijzonder voor het eten naar een land op vakantie, maar ben je toch eigenlijk wel benieuwd wat de specialiteit van zo’n land nu precies is. Zo’n land is Ierland. Echte specialiteiten zoals Italië die zijn pizza heeft, heeft Ierland niet, maar er zijn zeker typisch Ierse gerechten die je aan boord van de ferry overtocht of in Ierland kunt proeven.

Omringd door water

Wat we van te voren al kunnen bedenken, is dat Ierland een beetje aan het water ligt. Wat zeg ik, een beetje? Ierland ligt natuurlijk helemaal aan het water, het land is er door omringd, vandaar dat ierland ook perfect met de cruise ferry te bereiken is! Waar water is, is vis. En waar vis is, is een menukaart met vis. Eenvoudig te bedenken zijn nu de populaire fish and chips: Gefrituurde visfilet met patat. Verder heb je nog kippers, dit is een gerookte haring. Ga je in Ierland voor een volledig Iers ontbijt, dan zal deze haring zeker op het bord liggen.

Verder heb je op visgebied nog de smoked salmon, eenvoudig vertaald als gerookte zalm, en het gewone seafood. Dit laatste bestaat uit oesters, grote garnalen, zalm, zeeduivel en kreeft. Oftewel:

De zee rondom Ierland zit vol met lekkers en ook aan boord van de Stena Line, P&O of Norfolkline ferries naar Ierland kun je ook genieten van de lekkerste gerechten.

Nationale kost

Uiteraard zijn er ook mensen die niet zo van vis en soortgelijke gerechten houden. Deins nu nog niet terug voor Ierland, want dit land heeft meer lekkers te bieden. Waar ik in ieder geval nog op wil wijzen is de Irish stew. Dit is de echte nationale kost, en dit houdt in een stoofschotel met witte kool, aardappels, worteltjes en lamsvlees. Smullen dus! Wat verder nog op de Ierse menukaart staat, is vooral veel. Er zijn nog veel meer typisch Ierse gerechten maar om daar nu een opsomming van te maken… ik zeg liever: Neem de ferry naar Engeland of Ierland en beleef het zelf!

Voor de dorst

Waar ik het nog wel over wil hebben is het Ierse drinken. Veel mensen denken bij Ierland al snel aan lange straten vol met pubs, maar vinden we dit beeld ook terug als we kijken naar het Ierse drinken? Is typisch Iers drinken vaak drinken dat vooral in de kroeg gedronken wordt? Gedeeltelijk wel. Cider en Guinness zijn bijvoorbeeld echte Ierse dranken. Cider is een mousserende appelwijn met een laag alcoholgehalte, en Guinness is een bekend biermerk. Dit bier is erg donker of zelfs zwart van kleur, je moet er dus maar net van houden.
Iers drinken zonder, of met weinig alcohol is Irish coffee, in Ierland uiteraard nog lekkerder om te drinken dan wanneer je deze drank in Nederland besteld. Verder is spring water iets typisch Iers. Dit is bronwater uit een fles.

Trek in Ierland

Heeft u al trek gekregen in Ierland? Zin om de heerlijke Ierse koffie te drinken of een hapje van hun zalm te proeven? Ik zou het wel weten. De overtocht naar Engeland en daarna de ferry naar Ierland en u bent snel in Ierland en eenmaal op de plaats van bestemming kan het genieten al snel beginnen.

Eet smakelijk!