Reistips voor Groot-Brittannië

Welke landen behoren tot Groot-Brittannië? We hebben het dan over Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. De verscheidenheid aan landschappen in deze verschillende landen is enorm. Ook de tradities, gewoontes en bouwstijlen zijn enorm verschillend. Het verleden van Groot-Brittannië is zeer uitgebreid, het is dan ook een bijzondere vakantiebestemming.

Je kan op verschillende manieren naar Groot-Brittannië reizen. Je kan dit per ferry trein, auto of vliegtuig doen. Als je met de auto gaat, dan is het altijd even wennen aan het links rijden. Je wordt dit snel gewoon. Een voordeel van Groot-Brittannië is zijn uitgebreide netwerk aan openbaar vervoer. Je kan snel met het openbaar vervoer op elke plek geraken.

Persoonlijk vind ik dat Groot-Brittannië een zeer charmant karakter heeft. Je bent al snel verkocht voor de mooie landhuizen, maar ook de mooie weelderige tuinen die het decor van Groot-Brittannië vormen. Ook de steden en dorpen hebben een charmant karakter. De typische bouwstijl zorgt voor een rustgevend gevoel. Op het platteland lijkt het wel of de tijd er bleef stilstaan. Je kan veel musea bezoeken maar ook oude architectuur bewonderen. De opties zijn eindeloos.

Het is bijzonder dat je echt overal mag wandelen of fietsen. Je maakt gebruik van de zogenaamde Public Foothpaths. Het is een netwerk van zeer oude weggetjes en laantjes die je overal heen voeren. Je hebt zelfs het recht om privégebied te betreden. Niemand vindt dit vervelend als je in iemands achtertuin wandelt, zolang je de natuur maar respecteert en de eigendom van die persoon. Dit is één van de historische erfenissen van Groot-Brittannië die nog altijd standhouden.

Het landschap van Groot-Brittannië is zeer divers. Je kan prachtige meren en zeer mooie bergen vinden in Wales, de Schotse hooggebergten en Noord-Engeland. Voel je je meer thuis aan de kust, dan kan je terecht aan de lange kustlijn. Groot-Brittannië is tenslotte een eiland. Je kan genieten van een lekker visje op je bord. Proef zeker eens de lokale vis die vers uit zee komt, een echte aanrader!

Het is dan ook gezellig om vissersdorpjes te bezoeken. Maak een leuke wandeling langs de kustlijn en spring dan eens een restaurant binnen. Combineer dit met een gezellige slaapplek op het platteland. Wakker worden in een mooie natuuromgeving is onbetaalbaar en is ook zeer rustgevend. Heb je een iets groter budget, dan kan je ervoor kiezen om in een kasteel of landhuis te overnachten. Bezoek ook zeker eens een lokale abdij, met wat geluk hebben ze ook hun eigen bier. Je moet zeker de traditionele bieren eens proberen. Drink je graag donker en zwaarder bier, dan ben je in Groot-Brittannië op de juiste plaats. Wil je eens genieten van een relaxerend bad? Dan kan je terecht in de streek rond Bath waar je vele Romeinse badhuizen vindt.

Waan je je graag in een historische film, dan ben je in het zuiden van het land op je plaats. De mooiste kastelen bevinden zich in deze streek. Geen kasteel zonder park, tuin of boomgaard, voor de liefhebber van bijzondere planten en bloemen de place to be!

Wanneer je houdt van water en zee, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de eilanden Wight, in het zuiden en Man, dat zich in de Ierse zee bevindt. Het klimaat op Wight is zo goed dat er wijngaarden zijn waar de beste witte wijnen worden gebotteld.

De Thames is de belangrijkste rivier van Engeland. Ze is bevaarbaar tot in het centrum van Londen. Londen is de hoofdstad van Engeland en zeer de moeite waard voor een bezoek of citytrip. Je vindt er alle stijlen, alle smaken, alle kleuren, alle culturen die je je maar kunt voorstellen, elk geeft zijn eigen touch aan de stad.

Engeland is doorregen van riviertjes en kanalen. Heel bijzonder is in dat opzicht een tocht met een ‘Narrowboat”. Voor wie houdt van water en van ongerepte natuur is dit een must. Je huurt zo’n boot en weg ben je, je vaart je een weg doorheen de smalle riviertjes, kanalen met hun sluisjes, dwars door het ongerepte landschap.

In Schotland ligt het grootste nationale park van Groot-Brittannië: Cairngorms National Park. Heel waarschijnlijk het ruigste park van West-Europa.
Heel bijzonder zijn er ook de Schotse hooglanden. Het walhalla voor wie houdt van lange wandelingen en tochten met hindernissen langs ruige rivieren, door donkere bossen en langs gladde meren.

Ook voor kinderen heeft Groot-Brittannië heel wat te bieden. Breng een bezoek aan Legoland, ga Harry Potter achterna, beleef Diggerland, ontdek het Charles Dickens World themapark of laat je onderdompelen in het Alice in Wonderland Family Park. Londen is één groot feest voor kinderen en in veel kastelen zijn arrangementen op kindermaat. Hotels zijn kindvriendelijk, de Brit verwelkomt onze kleinsten met veel plezier.

Groot-Brittannië is een eiland, daarom heeft het een zeeklimaat. Het klimaat is er veelal zacht maar vochtig, vooral in het westen. Het binnenland is overstromingsgevoelig, vooral in de natte, zachte wintermaanden. Je gaat er het best heen in de zomermaanden, dan is het risico op stormen en depressies minder groot. Aan de kusten in het zuidwesten kun je in de zomermaanden zelfs genieten van een subtropisch klimaat. In Schotland, dat noordelijker is gelegen, is het klimaat wat koeler en vaak ook regenachtig. Heel erg lage temperaturen zijn evenwel zeer zeldzaam en komen het meest voor in de berggebieden van het land, waar ook wintersportgebieden gelegen zijn.

Groot-Brittannië is ook een paradijs voor de culinaire genieter.

In tegenstelling tot wat wij veelal denken, hebben de eilandbewoners meer te bieden dan het typische ‘English breakfast’ en ‘fish and chips’.

Je kunt er terecht voor de meest bijzondere gerechten en desserts, klaargemaakt met de meest verse plaatselijke en seizoensgebonden producten. Er zijn uitstekende restaurants (meer dan 100 Michelinsterrenrestaurants) voor ieders beurs. Ook de wereldkeuken heeft er zijn intrede gedaan met de opmars van Peruaanse, Nieuw-Zeelandse, Mexicaanse, zelfs Zulu-restaurants.

En niet te vergeten: wijn en bier zijn in het land aan een grote opmars bezig. Om de whisky niet te vergeten… maar thee, dàt drinken Britten het liefst.